Պարենային անվտանգության և սննդանյութերի գնահատման գիտամեթոդական կարողությունների հզորացում
Նախագծի ղեկավար՝ Դավիթ Պիպոյան
Ֆինանսավորումը` ՀՀ ԿԳՄՍՆ Գիտության կոմիտեի կողմից գիտական խմբերի կամ լաբորատորիաների ամրապնդմանն աջակցության գիտական թեմաների հայտերի ընտրության մրցույթ
Միջազգային համագործակցություն՝ Իտալիայի Տուշայի համալսարան, պրոֆեսոր Նիկոլո Մերենդինո
Ծածկագիր՝ 20TTCG-4A001
Տևողություն՝ 2020-2023 թթ
Թեմայի նպատակը ՀՀ-ում սննդագիտական հետազոտությունների կարողությունների հզորացումն է՝ ազգաբնակչության կողմից սննդանյութերի ընդունման և սնման կարգավիճակի գնահատման համար:
Թեմայի գիտական խնդիրներն են՝
- ՀՀ-ում պարենային ապահովության և սննդանյութերի ընդունման գնահատման գիտամեթոդական հիմունքների մշակումը
- ազգաբնակչության կողմից սպառվող մթերքներում մակրո- և միկրոսննդանյութերի պարունակությունների հետազոտությունը:
- բնակչության սննդակարգի վերաբերյալ գիտահեն տեղեկատվության ապահովումը և հանրային իրազեկվածության բարձրացմանն ուղղված աշխատանքների իրականացումը:
Ակնկալվող արդյունքներ են՝
- իրականացվել են համապետական սննդակարգային հետազոտություններ և ստեղծվել է սննդի անհատական սպառման տվյալների հենք
- հետազոտվել են ազգաբնակչության սննդակարգում մեծ մասնաբաժին ունեցող մթերքների էներգետիկ արժեքն ապահովող մակրոսննդանյութերի՝ սպիտակուցի, ճարպի, ածխաջրերի, ինչպես նաև որոշ միկրոսննդանյութերի պարունակությունները
- ստեղծվել է լաբորատոր ենթակառուցվածք, ձևավորվել է պարենային անվտանգության և սննդանյութերի գնահատման նոր գիտական խումբ (ղեկավար` տ․գ․թ Մելինե Բեգլարյան)։